Frieslandcup

Friesland Cup is een activiteit voor de Friese verenigingen georganiseerd door de KNLTB. De Bildtse TC komt in 2018 in poule A3 uit. De aanvoeders van het Friesland Cup team zijn Siem Willem van Steinvoorn en Bauke Hofman. Zij selecteren een team die voor de Bildtse TC uit mogen komen. 

 

Algemene informatie over de Friesland Cup vanuit de KNLTB:

De verenigingen worden in afdelingen verdeeld waarin om bekers gespeeld wordt: de A1-, A2-, A3-, B-, C- en D-afdeling. De vier sterkste verenigingen strijden in de A1-afdeling om de Friesland-Cup (de Johan Schumacher Trofee), de vier verenigingen die wat sterkte betreft daarop volgen spelen in de A2-afdeling, de acht in sterkte daarop volgende in de A3-afdeling, de zestien daarop volgende in de B-afdeling, de zestien daarop volgende in de C-afdeling en de daarop volgende verenigingen in de D-afdeling.

In alle afdelingen wordt gespeeld volgens het afvalsysteem, waarbij de verliezers doorspelen totdat de degradanten bekend zijn. In de A1- en A2-afdeling spelen de vier verenigingen in één weekend tegen elkaar. De beide winnaars spelen tegen elkaar in de finale. De verliezers spelen tegen elkaar om één degradatieplaats.

In de afdelingen B en C spelen de zestien verenigingen tegen elkaar. De acht winnaars gaan door. Er blijven er dan vier over. De twee winnaars daarvan spelen de finale. Ook de acht verliezers spelen door. De winnaars daarvan handhaven zich in de betreffende afdeling en de vier verliezers spelen door. De winnaars daarvan handhaven zich eveneens en de twee verliezers degraderen.

In de A3-afdeling wordt op dezelfde manier als in de afdelingen B en C gespeeld en het speelschema in de D-afdeling is afhankelijk van het aantal verenigingen in die afdeling.

In de D-afdeling, de laagste afdeling, is geen degradatie mogelijk. Daarom is voor die afdeling een aparte wisselprijs, de zgn. “Rode Lantaarn” ingesteld. De uiteindelijke verliezer krijgt deze prijs een jaar in zijn bezit.

De twee finalisten uit de A1-afdeling spelen voor het vijfde jaar om de Friesland-Cup, de Johan Schumacher Trofee.

Speeldata 2018

1e ronde afd. B t/m D 17 juni (zondag, week 24) 
2e ronde afd. B t/m D 1 juli (zondag, week 26)
3e ronde afd. B t/m D, 1e ronde afd. A3 9 september (zondag, week 36)
Finales afd. B t/m D 30 september (zondag, week 39)
Kruisingsweekend afd. A1en A2 (halve finales) en halve finales afd. A3  29 september (zaterdag, week 39)
Kruisingsweekend afd. A1 en A2 (finales en degradatiewedstrijden) en finale afd. A3   30 sept. (zondag, week 39)